velo-triangle

Next level travel: шлях до Сантьяго-де-Компостела

Дорога до містечка Сантьяго-де-Компостела, або, як її ще називають, шлях святого Якова — один із найдавніших паломницьких маршрутів світу. Якщо ти давно хотів випробувати себе, побути наодинці з природою та насолодитися незабутнім іспанським колоритом — цей шлях саме для тебе.  

Існує кілька варіантів маршруту — і кожен із них реально подолати, навіть якщо ти турист-початківець. Одні починають свій шлях із Франції, інші — з Португалії. З 2015 року вийти на Шлях святого Якова можна навіть з України — і пройти першу ділянку маршруту зі Львова до польського прикордонного села Медика. Втім, класичний маршрут пролягає північним узбережжям Іспанії і простягається на сотні кілометрів до Сантьяго-де-Компостела — міста на півночі країни і головної точки усіх можливих маршрутів. Подорож до нього, звідки б ти не вирушив, — це шлях у декілька днів (а іноді тижнів) гірськими вершинами і узбережжям Атлантичного океану, який проходить через забуті іспанські села і колоритні маловідомі міста.  

Саме з ним пов’язаний і головний символ шляху — жовта мушля, усі кінці якої збігаються в одній точці.  

 

Варіанти маршруту 

Для того, аби почати планувати подорож, варто спершу визначитися: звідки ти плануєш починати і на скільки днів готовий поринути в мандри? 

Якщо з французького містечка Сен-Жан-П’є-де-Пор, то маршрут простягнеться на 780 км і триватиме близько 40 днів.  

Португальський шлях — найкоротший. Він починається з Порту і звідти до Сантьяго-де-Компостела треба подолати 270 км. Зазвичай навіть у непідготовленого мандрівника на подолання цього шляху йде до десяти днів, а сам маршрут пролягає узбережжям океану.  

Іспанський шлях традиційно стартує в Іруні. Звідти до фінішної точки 700 кілометрів, які так само тягнуться вздовж Атлантичного океану і проходять через Сантандер, Хіхон і Більбао — столицю басків. 

Утім, визначати початкову точку маршруту можна і самостійно. До прикладу, скоротити іспанський варіант — і почати з Ов’єдо, звідки до Сантьяго-ді-Компостела понад 300 км. 

Усі ці маршрути доглянуті та промарковані.  

Velo

 

Квитки і витрати 

Найзручнішим для українців буде португальський маршрут. З Києва або Львова до Порту можна дістатися літаком. Вартість квитка починається від 2500 гривень і залежить від дати вильоту.  

Щодо іспанського варіанту, то потрібно брати квиток до аеропорту Сан-Себастьяна. Важливий момент: саме місто Сан-Себастьян розташоване зовсім в іншій точці країни, тому, купуючи квитки, будь уважним. Загалом подорож затягне на 1500 гривень з Києва, а від самого аеропорту до міста Іруна всього 3 км. Тобто дістатися до старту можна буде на автобусі, таксі, чи навіть пішки.  

У будь-якому з цих варіантів дорога триватиме понад 10 годин, адже доведеться летіти з пересадками. Тому добре, що поряд є нікотинові подушечки VELO, які можна вживати будь-де і не чекати приземлення літака. 

З французькою точкою старту ситуація зовсім інша. Сен-Жан-П’є-де-Пор — невеличке містечко, де немає аеропорту. Це й не дивно, адже там живе менше тисячі людей. Тому доведеться бронювати літак до Бордо, а потім їхати ще 200 км автобусом або автівкою.  

Важливий момент: ми не рекомендуємо одразу купувати зворотні квитки, адже ніколи не знаєш, скільки днів триватиме маршрут і коли буде час повертатися.  

 

Як організувати подорож 

Щодо багажу — варто взяти з собою похідний рюкзак. Із важливого — запасна пара взуття, одяг і медикаменти. Усе інше, як-от книжки чи комп’ютер,  мандрівникам не радять брати. Та ж ситуація і з наметом. Вздовж кожного із маршрутів є житло для мандрівників, що має назву «альберге». 

Альберге бувають приватні і муніципальні. Останні часто працюють на благодійній основі, тому ніч у такому місці коштуватиме до п’яти євро (150 гривень). Приватні вартують від 5 до 10 євро (150–300 гривень) за ніч.  

Якщо вже заговорили про фінанси, то зараз розберемося з усім детально. По-перше, варто придбати паспорт паломника, без нього в альберге не поселять. Коштує він до 150 гривень. На їжу в середньому туристи витрачають до 10 євро (308 гривень) на добу і на додаткові витрати, як-от прання речей, чи відвідування музеїв на шляху — до 3 євро (92 гривні). На фініші кожному мандрівнику запропонують придбати сертифікат про проходження шляху за ті самі 3 євро (92 гривні).  

 Velo-travel

Навіщо ставати на Шлях святого Якова?  

У кожного можуть бути свої цілі, аби пройти шлях у сотні кілометрів. Одні вирушають туди за неймовірними краєвидами. Кожен із можливих шляхів пролягає вздовж вершин гір, об підніжжя яких розбиваються хвилі Атлантичного океану.   

Якщо ж головною метою будуть відвідини визначних місць — то їх на кожному з варіантів маршруту вистачає, не кажучи вже про сам костел Сантьяго-де-Компостела. Утім, особливістю залишається все ж колорит невеликих сіл і містечок, повз які пролягає маршрут. Ці місця не орієнтовані на туристів і можуть показати справжню Францію, Іспанію чи Португалію.  

Наостанок зазначимо, що, попри популярність маршруту, багато мандрівників проходять його, аби побути наодинці з собою та своїми думками. Кілька днів пішої подорожі дозволяють відволіктися від повсякденних проблем та перезавантажитися, а досягнута мета на фініші шляху дає ще один привід пишатися собою.  

наступний пост попередній пост

Привіт! Раді тебе бачити!

Маленьке питання перш ніж перейти до змісту нашого сайту:
Ти старше 18 років і споживаєш тютюн або нікотин?

Доступ на сайт дозволений тільки особам старше 18 років, які є споживачами тютюнових або нікотиновмісних виробів.

18+ Цей веб-сайт містить інформацію про нікотиновмісні продукти

VELO MINI
Найзручніший формат
для знайомства з VELO
Компактні паучі та банка
Фруктові смаки – Berry Frost
та Tropic Breeze
20 паучів у банці
Міцність:
MEDIUM
ФОРМАТ ПАУЧІВ:
MINI
SLIM
REGULAR
VELO SLIM
Паучі для більш досвідчених
користувачів VELO
Різноманітні смаки –
Ice Cool, Berry Frost, Tropic Breeze та Freeze
20 нікотинових паучів у банці
Міцність:
STRONG
X-STRONG
ФОРМАТ ПАУЧІВ:
MINI
SLIM
REGULAR
VELO REGULAR
Для найдосвідченіших
споживачів VELO
Насичений Urban Vibe зі смаком журавлини та X-Freeze зі смаком вибухового ментолу
18 нікотинових паучів у банці
Міцність:
ULTRA
ФОРМАТ ПАУЧІВ:
MINI
SLIM
REGULAR

18+ ЦЕЙ ПРОДУКТ МІСТИТЬ НІКОТИН ТА ВИКЛИКАЄ ЗАЛЕЖНІСТЬ
ТІЛЬКИ ДЛЯ ПОВНОЛІТНІХ ОСІБ, ЯКІ СПОЖИВАЮТЬ НІКОТИН