velo-triangle

Що таке саббатікал і як зрозуміти, що ти до нього готовий?

Саббатікал — дивне слово як для української мови, так і для українських працівників загалом. Насправді ж саббатікал — це тривала відпустка, і люди з усього світу вже давно використовують її, аби відновити сили, перепочити від рутини та набратися нових ідей. Не важливо, де ти плануєш її провести, адже якщо ти повнолітній споживач нікотину і користувач паучів VELO*, жодні довгі переїзди або перельоти не стануть для тебе перепоною, адже паучками можна користуватись у будь-якому місці без обмежень. 

Розповідаємо, хто і коли придумав явище «саббатікал», як зрозуміти, що тобі час звернутися до нього та як провести його з користю. 

 

Саббатікал чи творча відпустка?


Найближчий аналог саббатікалу в Україні — це творча відпустка для науковців. Професори та кандидати наук можуть узяти таку, щоби не відволікатися і спокійно написати чергову наукову роботу чи дисертацію. Утім, у світовій практиці саббатікал — дещо інше. 

Саме походження назви відпочинку відсилає нас до слова Sabbath. Ні, йдеться не про металістів на чолі з Оззі Осборном, а про біблійну суботу як час для відпочинку. Однак із тривалою відпусткою саббатікал почали асоціювати саме через тих-таки науковців. Ще у 19 столітті гарвардські професори, які працювали в університеті хоча би протягом шести років, могли отримати саббатікал — тобто піти на річний відпочинок. 

Сьогодні цей термін асоціюють лише з довготривалою відпусткою. Вона не має обмежених часових рамок і може тривати від кількох тижнів до року. Важливий момент: саббатікал — це оплачувана або частково оплачувана відпустка, а поки людина відпочиває, місце в компанії залишається за нею. 

Таким відпочинком активно користуються працівники великих світових корпорацій, аби відновити сили і підійти до роботи з новими ідеями. Утім, в українських реаліях така практика мало поширена і для тривалого відпочинку людям доводиться брати відпустку своїм коштом або ж узагалі звільнятися. 

VELO 

Як зрозуміти, що час брати саббатікал? 

Головна відмінність саббатікалу і звичайної відпустки в тому, що це не просто відпочинок, а цілковите перезавантаження. Про нього варто задуматись тому, хто не відпочивав уже надто довго. 

Якщо ж така людина просто піде у відпустку на тиждень чи кілька, подумки все одно залишатиметься в роботі. Головна ж ідея саббатікалу — повністю відсторонитися від робочих справ. Потрібно не лише перемкнутися на щось інше, а й знайти для себе нову мету, захоплення, аби провести довгий відпочинок з користю. Тобто саббатікал — це не про відсутність на роботі, а про усвідомлене перезавантаження. 

 

Як провести саббатікал з користю? 

Існує кілька важливих правил, аби саббатікал видався вдалим і відпочинок пішов на користь. 

По-перше, потрібна мета. Варто визначитися, береш ти відпочинок для того, аби вирушити в мандрівку, чи написати книгу, чи відкрити майстерню — це може бути будь-яка справа, що принесе тобі задоволення і дозволить повністю відірватися від роботи. 

До речі, робота — це другий важливий момент довготривалої відпустки. Варто повністю про неї забути, вимкнути всі чати, а в ідеалі видалитися з них. Цей час для тебе. Коли повернешся — зануриться в роботу з головою, але це буде потім. Інакше навіщо взагалі було брати саббатікал? 

VELO

Корисно завести щоденник на час відпочинку. Туди можна записувати думки, переживання, а також ідеї, які планує реалізувати. Це допоможе наприкінці відпочинку визначити, що тобі вдалося чи не вдалося, і побачити, як саббатікал вплинув на тебе. 

Останнє правило: саббатікал має тривати довго. Скільки — визначаєш тільки ти. Не зважай, коли хтось хоче щось від тебе. Дослухайся лише до власних відчуттів. Тільки так вдасться перезавантажитися по-справжньому та отримати максимум користі від довготривалого відпочинку. 


*Тютюновмісні вироби для нагрівання не є цілком безпечними і викликають звикання

наступний пост попередній пост

Привіт! Раді тебе бачити!

Маленьке питання перш ніж перейти до змісту нашого сайту:
Ти старше 18 років і споживаєш тютюн або нікотин?

Доступ на сайт дозволений тільки особам старше 18 років, які є споживачами тютюнових або нікотиновмісних виробів.

18+ Цей веб-сайт містить інформацію про нікотиновмісні продукти

VELO MINI
Найзручніший формат
для знайомства з VELO
Компактні паучі та банка
Фруктові смаки – Berry Frost
та Tropic Breeze
20 паучів у банці
Міцність:
MEDIUM
ФОРМАТ ПАУЧІВ:
MINI
SLIM
REGULAR
VELO SLIM
Паучі для більш досвідчених
користувачів VELO
Різноманітні смаки –
Ice Cool, Berry Frost, Tropic Breeze та Freeze
20 нікотинових паучів у банці
Міцність:
STRONG
X-STRONG
ФОРМАТ ПАУЧІВ:
MINI
SLIM
REGULAR
VELO REGULAR
Для найдосвідченіших
споживачів VELO
Насичений Urban Vibe зі смаком журавлини та X-Freeze зі смаком вибухового ментолу
18 нікотинових паучів у банці
Міцність:
ULTRA
ФОРМАТ ПАУЧІВ:
MINI
SLIM
REGULAR

18+ ЦЕЙ ПРОДУКТ МІСТИТЬ НІКОТИН ТА ВИКЛИКАЄ ЗАЛЕЖНІСТЬ
ТІЛЬКИ ДЛЯ ПОВНОЛІТНІХ ОСІБ, ЯКІ СПОЖИВАЮТЬ НІКОТИН